El PP critica la incoherència del PSM davant les mesures que aplica el Govern per reduir les emissions de CO2

El PP critica la incoherència del PSM davant les mesures que aplica el Govern per reduir les emissions de CO2

El diputat del Grup Parlamentari Popular, Antoni Camps, ha explicat avui durant la comissió d’Hisenda i Pressupostos que, fins ara a Balears, l’impost sobre vehicles usats es calculava en funció del valor del vehicle, però que des de l’1 de gener de 2014 es calcula en funció del cubicatge i de les emissions de CO2. 

 

Durant el debat d’una proposició no de llei, presentada pel Grup MÉS, relativa a la compravenda de vehicles usats, el diputat menorquí ha exposat que s’aplica el principi de “qui contamina, paga”. I es fa així, per adaptar-se a una directiva europea que determina que es calculi aquest impost en funció de l’emissió de CO2 amb l’objectiu de reduir la contaminació.

 

Un principi que -tal com ha assegurat Antoni Camps- va ser establert ja l’any 1920 per l’economista britànic Arthur Cecil Pigou quan va publicar el llibre “The Economics of Welfare”, prenent com a exemple el sutge que produïen les locomotores de vapor; Pigou considerava que s’havia de fer pagar un impost a les companyies ferroviàries pels danys que podien ocasionar. Altres economistes, com Ronald Coase, han anat perfeccionant aquest principi de el “qui contamina, paga”, convertint-se dins de les polítiques europees en una màxima d’actuació fonamental.

 

El parlamentari ha argumentat que la modificació en el càlcul d’aquest impost no és per motius de recaptació, ja que “la previsió no és que es recapti més, sinó que l’objectiu és modificar actituds, modificar formes de funcionar, i per anar, a poc a poc, retirant els vehicles que més contaminen; el motiu fonamental és ecològic, de reduir la contaminació”.

 

De fet, els vehicles que tinguin entre un i set anys pagaran menys que amb el sistema anterior; els de set a deu anys pagaran pràcticament el mateix; i els de més de deu anys, que abans estaven exempts, ara pagaran més. A més, els vehicles elèctrics, que abans pagaven aquest impost, ara queden exempts.

 

El portaveu d’Hisenda i Pressupostos del Grup Popular ha manifestat que aquesta modificació tributària és beneficiosa per a la major part dels contractes de compravenda de vehicles de segona mà i suposarà una minva de la compravenda dels vehicles més contaminants.

 

Cal destacar que l’impost de transmissions patrimonials per vehicles de segona mà no és un impost nou. És un impost que ja existia i que ja es pagava quan hi havia una venda de vehicles de segona mà per part d’un particular.

 

La modificació d’aquest impost va aparèixer per primera vegada en el Projecte de Llei de mesures tributàries per a la sostenibilitat financera de la Hisenda Pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears. Una vegada aquest projecte de llei va ser retirat i es van deixar d’aplicar els tres nous impostos verds inclosos en la llei, es va voler reflectir la resta de mesures que contemplava el projecte de llei, als pressupostos de 2014. El cas de la modificació de l’impost de transmissions de vehicles de segona mà es va concretar en l’article número 28 del text articulat de la Llei de Pressupostos de 2014.

 

“Sorprèn que sigui el grup MÉS, que sempre ha fet gala de postures en favor de l’ecologisme, que avui es manifesti a favor de mantenir les emissions de CO2 i que es contamini sense cap tipus de penalització”, ha lamentat Camps.

 

El Grup Parlamentari Popular ha votat en contra de la proposició perquè no respon a les polítiques de reducció de la contaminació que el Govern duu a terme i que estableix la pròpia Unió Europea, i “es tracta a més d’una proposta tendenciosa, ja que en el primer dels dos punts pretén que el PP lamenti haver aprovat l’article 28 de la Llei de Pressupostos per 2014, la qual cosa demostra que el Grup MÉS no presenta propostes amb la intenció d’arribar a acords”.

 

 

X
Send this to a friend